HeaderSOGRSen

 

BAnerZaBazuOpstinaEn
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Aktuelnosti iz grada Prijedora

There are no translations available.

grb-prijedorVIŠE STOTINA UČESNIKA NA ULICAMA BEZ AUTA
PRIJEDOR- Više stotina učesnika različitih uzrasta okupilo se juče u Prijedoru gdje je održana centralna manifestacija obilježavanja 22.septembra, Dana bez automobila. U Prijedoru je tim povodom boravilo više ministara Vlade RS , među kojima i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić koji je istakao da je riječ  o međunarodnoj  manifestaciji u kojoj učestvuju 42 zemlje sa više od 1.600 gradova.
„Najveće prednosti korištenja alternativnih vidova saobraćaja su zaštita okoline i bezbjednost u saobraćaju i iz RS se u akciju uključilo dvadesetak gradova“, kazao je Trninić.
Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je da na putu od kuće do škole učenici često imaju problema u saobraćaju i da natpisi na prilazima školama treba da upozore vozače da povedu računa jer je najveći broj te djece ugrožen.
„Vozači trebda da smanje brzinu jer to smanjenje brzine neće nas puno usporiti da stignemo na odredište, ali će sigurno pomoći da ne ugrozimo bezbjednost učenika“, naveo je Malešević.
 Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić rekla je da je uloga ovog ministarstva da animira lokalne zajednice da se odazovu ovakvim akcijama.
 „Mi ćemo se potruditi da sve lokalne zajednice u narednom periodu učestvuju u ovome jer ovo je jedan od najljepših poklona grada svojoj djeci“, dodala je Rešićeva.
Generalni sekretar Auto-moto saveza RS Ranko Babić rekao je da može da zvuči nelogično da ova organizacija učestvuje u akciji Dan bez automobila, budući da predstavlja upravo vozače.
2015-09-22-Prijedor- Dan bez automobila
 „ Na ovaj način dajemo poruku da se auta koriste na što ispravniji način i sa što više putnika i da se koriste alternativni vidovi saobraćaja kad god je to moguće da bi se na taj nači štitila planeta zemlja“, istakao je Babić.
Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Prijedora Radan Vukadinović rekao je da ova akcija promoviše izbor alternativnih vidova saobraćaja i forisra pješački, javni gradski i biciklistički saobraćaj.
 U akciji su  učestvovali  gradska uprava, učenici osnovnih škola „Desanka Maksimović“, „Branko Ćopić“ i „Petar Kočić“, djeca Dječijeg vrtića „Radost“, nevladine organizacije, sportska i ekološka društva, Auto-moto društvo, Rudarski institut Prijedor, Tekvondo klub „Ljubija“ i odbojkaški klub.Moto ovogodišnje akcije je „Izaberi, promijeni, kombinuj“.
Snežana Tasić
 
POTPISIVANJE POVELJE O BRATIMLJENJU
Prijedor, 23.9.2015-Po odluci Skupštine grada o bratimljenju grada Prijedor i ruskog grada Irkutsk, gradonačelnici  Prijedora Marko Pavić i  Irkutska Dmitri Berdnikov potpisali su u Irkutsku Povelju o bratimljenju. Pavić je nakon povratka iz ovog grada istakao svoje odušeljenje prijemom i načinom na koji rukovodstvo grada Irkustk na čelu sa gradonačelnikom gleda na ovo bratimljenje.
„Od domaćina sam dobio uvjerenja da je njima veoma stalo do ovoga bratimljenja i da oni žele da to bude polazni osnov za proširenje odnosa između gradova Prijedor i Irkutsk“izjavio je Pavić.
2015-09-23-Prijedor- Irkutsk -potpisivanje Povelje o bratimljenju
On je dodao da je Irkutsk izuzetno razvijen grad, industrijski grad gdje preovladava proizvodnja aluminijuma i velikog broja dijelova za avione.
„ Grad ima ogromne dvije hidroelektrane i koji u oblasti metalne industrije izuzetno  razvijen. Ono gdje sam ja vidio mogućnost saradnje , obzirom da nema voća , povrća i drugih prehrambenih artikala , tu bi bilo ogromno polje za saradnju“ rekao je Pavić.
On je dodao da je već na početku dogovorena saradnja u oblasti kulture i obrazovanja i da se nada da će s takvim počecima doći i do povezivanja na bavi industrijske i prehrambene proizvodnje.
Irkutsk je administrativni centar Irkutske oblasti u Sibiru. Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 587.225 stanovnika. Irkutsk je udaljen sedamdeset kilometara od Bajkalskog jezera i jedna je od najznačajnijih stanica na transsibirskoj železnici koja vodi od Moskve preko Vladivostoka do Pekinga. Od Moskve je udaljen 5125 kilometara železnicom i jedan je od najvažnijih gradova u Sibiru. Dobio je ime po reci Irkut, koja se uliva u reku Angaru u blizini grada.
S.T.

Web site supported by the project CDMA - Strengthening the capacity of municipal association funded by SIDA and implemented by VNG International.

LofoSidalogoVNGint