HeaderSOGRSen

 

BAnerZaBazuOpstinaEn
Albanian Bulgarian Czech Danish English Finnish French German Greek Hungarian Irish Italian Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Godišnjica majskih poplava u Bijeljini

There are no translations available.

grb-bijeljina13. maj, Bijeljina-Godišnjica majskih polava u Bijeljini obilježena je danas 23. OEBS-ovim ekonomskim i ekološkim forumom pod nazivom „Upravljanje vodama na području OEBS-a – povećanje bezbjednosti i stabilnosti kroz saradnju“.
Konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici zemalja članica OEBS-a počela je 12. maja u Beogradu, a nastavljena je danas u Bijeljini.
Domaćini Konferencije u Bijeljini  bili su - gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, Džonetan Mur, šef misije OEBS-a u BiH, Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH I Samir Agić, pomoćnik ministra bezbjednosti BiH.
Prema riječima gradonačelnika Mićića,koji je bio uvodničar na ovoj Konferenciji, najveću štetu, koja se procjenjuje na oko 400 miliona konvertibilnih maraka, pretrpjela je Semberija jer su izlile sve rijeke-Sava, Drina, kao i unutrašnje riječice, Janja, Gnjica, Lukavac i Stupanj. Oko 10 hiljada objekata je poplavljeno, a 2/3 obradivih površina je uništeno. Direktno je bilo ugroženo oko 35 hiljada stanovnika, dok je evakuisano 10 hiljda građana.
U protekloj godini, nakon poplava, Gradska uprava Bijeljina preduzela je niz aktivnosti na sprečavanju novih i otklanjanju posledica prošlogodišnjih poplava.
- Dobili smo saglasnost na kredit od 14,5 miliona dolara od Svjetske banke za izgradnju 34 kilometra nasipa-duž rijeke Drine, koja je prošle godine čak pet puta plavila naselje Janja. Nasip na Visoču je rekonstruisan, a izdvojili smo sredstva iz budžeta da započnemo uređenje korita rijeke Janje. Ipak, potreba za saradnjom svih nivoa vlasti u regionu, na prevenciji i smanjenju rizika od poplava je najznačajnija poruka Konferencije, jer voda ne poznaje granice, istakao je gradonačelnik Mićić.
2015-05-13-Godisnjica poplava
 

Web site supported by the project CDMA - Strengthening the capacity of municipal association funded by SIDA and implemented by VNG International.

LofoSidalogoVNGint