EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI
 
Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se, Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unaprijeđenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i svijeta obeležilo je ovu manifestaciju.
Za opštine i gradove, Evropska nedelja mobilnosti  pruža odličnu priliku da svojim stanovnicima predstave održive alternative u saobraćaju i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanim koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprijede stanje saobraćaja u svojoj lokanoj sredini.
Opštine i gradovi se snažno ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mjera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti. To je, takođe, odlična prilika da se lokalne zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rješenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.
 
TEMA KAMPANJE ZA 2022. GODINU
Evropska komisija je odlučila da tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti  bude: BOLJA POVEZANOST. Za ovu temu odabran je i slogan Krećimo se kvalitetnije! Tema ovogodišnje kampanje odnosi se na bolje saobraćajne veze između i unutar naselja, koje se postižu kroz unapređeno planiranje i raznovrsnije usluge javnog prevoza, kao i na bolju povezanost ljudi i gradskih sadržaja kroz kvalitetnije javne prostore.
 
UČEŠĆE GRADOVA I OPŠTINA
Pozivamo opštine i gradove iz Republike Srpske da se priključe ovogodišnjoj Evropskoj nedelji mobilnosti . Da bi ste učestvovali, neophodno je da se registrujete na zvaničnoj stranici mobilityweek.eu/registration. Da bi vaša registracija bila prihvaćena, potrebno je da ispunite jedan od navedenih kriterijuma: organizacija aktivnosti u nedelji od 16 – 22. septembra, održavanje Dana bez automobila i promocija nove trajne mere iz oblasti održive urbane mobilnosti. Samo zvanični organi i organizacije lokalnih samouprava mogu da se prijave za obeležavanje manifestacije.
Opštine i gradovi koje ispune sva tri gore navedena kriterijuma, stiču status Zlatnog učesnika i kvalifikuju se za godišnju nagradu Evropske nedelje mobilnosti.
Poslednjih godina broj opština i gradova iz Republike Srpske koje učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti stalno raste. Najviše uspjeha u organizovanju manifestacije imao je grad Banja Luka, koji je 2018 godine od starane CIVITAS bio dobitnik prestižne evropske nagrade za unapređenje urbane mobilnosti,u  kategoriji „Grad u transformaciji“.
 
AKCIJE U OBLASTI MOBILNOSTI
Pozivaju se pojedinci, preduzeća, udruženja, škole i ustanove da svoje aktivnosti u oblasti održive urbane mobilnosti koje realizuju tokom cijele godine, takođe registruju na sajtu Evropske nedelje mobilnosti: https://mobilityweek.eu/about-mobilityactions/ 
 
INICIJATIVA
Pozivaju se gradonačelnici, načelnici, predstvanvnici opštinskih/gradskih službi na ličnom primjeru pokažu lično angažovanje te isto dokumentuju fotografijom koji će prolsijediti na adresu info@alvrs.com .
Savez opština i gradova Republilke Srpske će na osnovu prikupljenih fotografija kreirati kolaž koji će se promovisati putem redovnih kanala komunikacije.
 
Ove godine Evropska nedelja gradova i regiona održaće se onlajn u periodu od 10-13. oktobra 2022. godine pod sloganom “Novi izazovi za evropsku koheziju”. 
Evropska nedelja regiona i gradova je godišnji četvorodnevni događaj tokom kojeg gradovi i regioni pokazuju svoje kapacitete da stvore rast i radna mesta, sprovode kohezionu politiku Evropske unije i dokazuju važnost lokalnog i regionalnog nivoa za dobro upravljanje u Evropi.
Evropska nedelja regiona i gradova (#EURegionsWeek) je najveći godišnji događaj u Briselu posvećen kohezionoj politici u organizaciji Generalnog direktorata Evropske komisije i Evropskog komiteta regiona.
Porastao je u jedinstvenu platformu za komunikaciju i umrežavanje, koja okuplja regione i gradove iz cele Evrope, uključujući političare, administratore, stručnjake i akademike. Tokom poslednjih 19 godina, Evropska nedelja je doprinela promovisanju učenja o politikama i razmene dobre prakse.
 
Koja je svrha EURegionsVeek-a?
  • Razgovarati o zajedničkim izazovima za evropske regione i gradove i ispitati moguća rešenja okupljanjem političara, donosilaca odluka, stručnjaka i praktičara kohezione politike, kao i zainteresovanih strana iz biznisa, bankarstva, organizacija civilnog društva, akademske zajednice, institucija EU i medija ;
  • Da obezbedi platformu za izgradnju kapaciteta, učenje i razmenu iskustava i dobre prakse za one koji sprovode kohezionu politiku EU i upravljaju njenim finansijskim instrumentima;
  • Olakšati saradnju i umrežavanje između regiona i gradova;
  • Da se uključi u debatu o kohezionoj politici EU u širem kontekstu, uključujući nedavna istraživanja i stavove trećih zemalja i međunarodnih organizacija.
 
Ko može da učestvuje?
  • Evropska nedelja regiona i gradova i njeni događaji imaju za cilj da se uključe:
  • Evropski, nacionalni, regionalni i lokalni zvaničnici i stručnjaci u oblasti upravljanja i evaluacije programa kohezione politike;
  • Predstavnici privatnih kompanija, finansijskih institucija, evropskih i nacionalnih udruženja;
  • Članovi Evropskog komiteta regiona i Evropskog parlamenta, nacionalni, regionalni i lokalni političari, uključujući mlade izabrane političare (IEPs);
  • Akademici, istraživači, postdiplomski studenti i praktičari u oblasti evropske kohezione politike;
  • Članovi javnosti koji žele da izraze svoje stavove i doprinesu debati o budućnosti Evrope i svojih regiona i gradova;
  • Novinari evropskih, nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija
 
U 2021. godini, drugo digitalno izdanje, dostiglo je rekordan broj od skoro 18.000 registrovanih učesnika i 300 sesija tokom nedelje, uključujući više od 590 partnera.
20. izdanje “Novi izazovi za evropsku koheziju” će pružiti priliku za debatu, održavanje zajednica povezanih, razmenu najboljih praksi i ideja između partnera i učesnika na četiri teme:
  • Zelena tranzicija,
  • Teritorijalna kohezija,
  • Digitalna tranzicija,
  • Osnaživanje mladih.
 
Hibridni program uključuje virtuelnu izložbu i sesije onlajn i na licu mesta.
Za online program, konsultuje stranicu https://eu.app.swapcard.com/event/euregionsweek-2022/plannings/RXZlbnRWaWV3XzM0MjkxNw==
Za program na licu mesta, konsultuje stranicu https://eu.app.swapcard.com/event/euregionsweek-2022/plannings/RXZlbnRWaWV3XzM3MjA5Mw==
Za pristup programu i registraciju kliknite na link https://eu.app.swapcard.com/event/euregionsweek-2022
U desnom gornjem uglu, u okviru prozora Access the event, kliknite na tab “Join event” i otvorice vam se polje za registraciju. 
Kada se registrujete, ulogujte se na program online ili na licu mesta I u okviru svakog posebnog događaja, moći ćete da se registrujete.
Internet Explorer ne podržava platformu za registraciju. Molimo koristite bilo koji drugi pretraživač da biste se prijavili na događaj.
 
Ekosaveti
Evropska nedelja regiona i gradova ima za cilj da postane događaj bez papira i plastike i da minimizira svoj uticaj na životnu sredinu.
U skladu sa šemom EU za ekološko upravljanje i reviziju, organizatori događaja i partneri se podstiču da koriste ekološki prihvatljive materijale pre i tokom događaja.
 
Dodatne informacije 
Za više informacija, kontaktirati Sekretarijat Evropske nedelje regiona i gradova 2022:
E-adresa: contact@euregionsweek.eu
Takođe možete kontaktirati Službu za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO putem e-pošte: euintegracije@skgo.org
 
Važne adrese:
Vebsajt Evropske nedelje regiona i gradova:
https://europa.eu/regions-and-cities/
Vebsajt online platforme Evropske nedelje:
https://eu.app.swapcard.com/event/euregionsweek-2022
Evropski komitet regiona: EURegionsWeek@cor.europa.eu
DG REGIO: REGIO-EUREGIONSWEEK@ec.europa.eu
 
Pratite Evropsku nedelju na društvenim mrežama
Facebook
Twitter
LinkedIn
Flickr

Vesti

Registracija

Počinje registracija za ovogodišnju Evropsku nedelju regiona i gradova
01.09.2022.
Dvadeseto izdanje Evropske nedelje gradova i regiona biće održano u periodu od 10. do 13. oktobra 2022. godine pod motom "Novi izazovi za  evropsku koheziju". Ovogodišnji hibridni program uključuje virtuelnu izložbu i sesije onlajn i na licu mesta posvećene temama zelene tranzicije, teritorijalne kohezije, digitalne tranzicije i osnaživanja mladih.
 
Evropska nedelja regiona i gradova je godišnji četvorodnevni događaj tokom kojeg gradovi i regioni pokazuju svoje kapacitete da stvore rast i radna mesta, sprovode kohezionu politiku Evropske unije i dokazuju važnost lokalnog i regionalnog nivoa za dobro upravljanje u Evropi. Manifestacija je prerasla u jedinstvenu platformu za komunikaciju i umrežavanje, koja okuplja regione i gradove iz cele Evrope, uključujući političare, administratore, stručnjake i akademike. Tokom poslednjih 19 godina, Evropska nedelja je doprinela promovisanju učenja o politikama i razmene dobre prakse.
 
Više od 1000 govornika će učestvovati iz cele EU i šire tokom 385 sati interaktivnih konferencija raspoređenih u 4 dana, a više od 80 video klipova će prikazati priče i svedočenja o konkretnim projektima.
 
Više informacija i registrovanje na:
 
Vebsajt Evropske nedelje regiona i gradova:
 
https://europa.eu/regions-and-cities/
 
Vebsajt online platforme Evropske nedelje:
 
https://eu.app.swapcard.com/event/euregionsweek-2022
 
Posebna stranica Evropske nedelje regiona i gradova na vebsajtu SKGO: http://www.skgo.org/strane/378