Савез општина и градова Републике Српске организовао је обуку одборника у граду Градишка 17.маја 2022.године на тему „Јачање грађанског учешћа у процесу доношења одлука на локалном нивоу“. На почетку обуке присутне је поздравио Миленко Павловић, предсједник скупштине града Градишка истакавши значај оваквих обука за одборнике као и самог пројекта за град Градишку и развој организација цивилног друштва са подручја града.
 
Циљеви данашње обуке су упознавање одборника  са важности и облицима учешћа грађана и организација цивилног друштва у процесу доношења одлука, те допринијети транспарентности и већем утицају грађана и организација цивилног друштва на процесе доношења одлука у јединицама локалне самоуправе. Презентоване су активности и резултати јавног позива у граду Градишка у оквиру пројекта Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану РеЛОаД 2.
 
На крају обуке одборници  препознају предности грађанског учешћа у доношењу одлука на локалном нивоу, идентификовали су облике грађанског учешћа и укључивања организација цивилног друштва у свим фазама доношења одлука на локалном нивоу, те су мотивисани да у свом граду раде на увођењу нових механизама учешћа грађана у процесу доношења одлука.
 
Данашњој обуци присуствовало је 17 одборника из скупштине града Градишка. Извођач обуке била је госпођа Миланка Шопин, Фискални савјет Републике Српске. Прије почетка данашње обуке присутнима су уручени сертификати са претходне обуке одборника на тему улога организација цивилног друштва у транспарентној расподјели средстава из градског буџета.
 
Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – РеЛОаД 2, финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).