Савез општина и градова Републике Српске организовао је обуку одборника у Граду Источно Сарајево 17.фебруара 2022.године на тему „Транспарентне расподјеле буџетских средстава организацијама цивилног друштва из буџета јединица локалне самоуправе“.
Циљеви данашње обуке су препознавање улоге организација цивилног друштва и њихов конкретан допринос у локалном развоју, препознавање предности транспарентног финансирања  организација цивилног друштва из општинског буџета као и препознавање улоге општинских скупштина и властите улоге у планирању и додјели средстава организација цивилног друштва.
Презентоване су активности у Граду Источно Сарајево у оквиру пројекта Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану РеЛОаД 2. Пројекат ће унаприједити сарадњу између локалних власти и организација цивилног друштва и ојачати капацитете свих релевантних актера да се активно укључе у развој партнерстава. Пројекат ће радити на увођењу и одрживости транспарентног, развојно оријентисаног пројектног приступа финансирању организација цивилног друштва из буџета јединица локалне самоуправе који доприноси остваривању локалних приоритета у складу са локалним стратегијама развоја. Поред обуке одборника вршиће се едукација службеника као и представника организација цивилног друштва са подручја општине за писање пројектних приједлога.
Извођач обуке била је Божана Шљивар, савјетник градоначеника за финансијско управљање и контролу града Бања Лука. Представила је постојеће правилнике за расподјелу средстава Града Источно Сарајево, препоруке Главне службе за ревизију јавног сектора РС и предности ЛОД методологије. Скупштина Града Источно Сарајево усвојила је на претходној сједници скупштине које је одржана у децембру 2021.г. ЛОД методологију за транспарентну расподјелу средстава организацијама цивилног друштва.
Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – РеЛОаД 2, финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).